(0)

Viimeiset Vainiset

E-Book


Isovihan aikaan sijoittuva tarina ihmisistÀ ja arjesta sodan varjossa.

Tammerkosken törmÀltÀ maailmaa katsoo vanha kartano. Vainisten sukutalo on perheen hallusta myyty vieraalle vÀelle, ja isovihankin keskellÀ herrasvÀen talossa on edelleen selvÀt rajat. PalvelusvÀki elÀÀ, rakastaa, tekee työtÀ ja luovii ihmissuhteiden verkossa. Kun sodan kauhut yltÀvÀt Kosken kylÀÀn saakka, on niin palveluspoika Pertun, mamselli Sofia Julianan, tuomari Brasin kuin muunkin herraskartanon vÀen tehtÀvÀ vaikeita pÀÀtöksiÀ. MitÀ mieltÀ tÀstÀ kaikesta on haltija Kouko, voimakas ja mahtava, jonka sanotaan jo ikiajoista saakka asuneen kylÀssÀ? MitÀ salaisuuksia Pertun menneisyydestÀ löytyy, kietoutuvatko ne kartanon historiaan? Saako ahne tuomari Bras ansionsa mukaan?

Yliluonnolliset tapahtumat ja historiallinen aika kietoutuvat toisiinsa Aili Somersalon dramaattisessa romaanissa. ElÀvÀsti sota-ajan synkkyyttÀ, sÀÀty-yhteiskunnan hierarkiaa ja pienen kylÀn elÀmÀÀ kuvaava teos on julkaistu alun perin vuonna 1946.

Aili Somersalo (1887–1957) oli rakastettu suomalainen kirjailija ja kÀÀntĂ€jĂ€, jonka laajaan tuotantoon kuuluu satuja sekĂ€ romaaneita niin nuorille kuin aikuisille. Somersalo sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon kahdesti, vuosina 1951 ja 1956, ja Topelius-palkinnon vuonna 1952.