(0)

Hyperion

E-Book


»Den kÀra fÀdernejorden skÀnker mig Äter glÀdje och smÀrta.«

Eremiten Hyperion har levt ett dramatiskt liv. Han har varit involverad i en misslyckad revolution mot det turkiska styret av Grekland, överlevt strid och hjÀrtesorg, och försökt starta om sitt liv i Tyskland. Till slut ÄtervÀnder han dock till sitt Àlskade hemland för att leva i ensamhet.

Han skriver till sin vÀn Bellarmin om allt han har upplevt och om sitt nya liv i avskildhet och kontemplation. I reflektioner om kÀrlek, krossade ideal och hopp framtrÀder en acceptans av hans tragiska ensamhet, fÀrgad av hans lyriska kÀrlek till den grekiska landsbygden.

Friedrich Hölderlins brevroman Hyperion utgör ett av de mest centrala, och mÀrkliga, verken i den tyska romantiken. Boken skrevs under 1700-talets sista Är och Àr starkt influerad av Hölderlins kÀnslor för den franska revolutionen, som han först idealiserade och sedan blev desillusionerad av.

I översÀttning av Gösta Oswald.

FRIEDRICH HÖLDERLIN [1770-1843] var en tysk författare och översĂ€ttare. Han var en nyckelfigur inom den tyska romantiken, trots att han under sin livstid inte blev sĂ€rskilt kĂ€nd. Idag rĂ€knas han till en av den tyska litteraturens frĂ€msta poeter.